Recuperació d’hàbits naturals a la vall del riu Glorieta (Alcover), amb la Fundació Ginac i la Diputació de Tarragona

Situat al bell mig del paratge natural del Niu de l’àliga, la zona ha patit una un intens us turístic que posa en risc la sostenibilitat de la Vall. Des de l’Ajuntament d’Alcover i la Fundació Ginac s’està treballant per limitar l’accés a la Vall per evitar-ne la massificació i atreure un públic més sensibilitzat amb la conservació del medi ambient mitjançant activitats de sensibilització. A més, la situació actual dels boscos de la finca, fan necessàries actuacions preventives contra incendis forestals, sense que això suposi una disminució del hàbitats naturals per les espècies de fauna i flora de la zona.

Per assolir aquests objectius, s’ha posat en marxa una actuació de recuperació d’espais d`ús agrícola o ramader com a espais naturals, eliminant les barreres imposades per l’acció de l’home i recuperar-les com a espais de habitat per les poblacions o espècies.

L’actuació ha consistit en la neteja d’arbres caiguts, matolls i arbustos de sotabosc. Triturant la massa forestal fina i realitzant acopis de troncs on amb la seva degradació facilitin aliment i refugi a la fauna de la zona. S’han retirat també les restes materials de tubs de rec, arquetes i altres materials d’obra obsolets retornant a l’espai el seu aspecte natural.

El Projecte de Fundació Ginac al Mas de Forès també disposa d’una Aula Natura des d’on es realitzen activitats de sensibilització mitjançant les visites i activitats. L’objectiu és fomentar el respecte i protecció de la natura mitjançant activitats de coneixement de la flora, la fauna i les accions que afavoreixen la biodiversitat i conservació d’un entorn tan fràgil. Aquestes accions les dinamitzen persones amb discapacitat de manera que al mateix temps s’està fomentant la sensibilització en la igualtat.

Amb el suport de la Diputació de Tarragona, també s’ha condicionat l’Aula Natura millorant l’accessibilitat amb la col·locació de cartells indicatius i la neteja del camí d’accés des de l’aparcament de Mas de Forès. També s’ha instal·lat un l’hort ecològic ocupacional, amb plantes aromàtiques i medicinals autòctones,  una menjadora i un abeurador per a ocells, i un hotel d’insectes i flors per atreure insectes pol·linitzadors.

A proposta d’e aficionats a la natura i la ornitologia, una de les propostes que s’estan valorant és la construcció d’un punt d’observació de fauna es tracta d’una petita bassa amb una caseta de fusta des d’on ornitòlegs poden observar i fotografiar la fauna de la Vall. Aquesta estructura ens permetria d’una banda atreure un tipus de visitant molt respectuós i sensibilitzat i serviria d’observatori de l’estat de la biodiversitat a la Vall. Comptem amb l’assessorament de persones qualificades com a voluntaris pel seu desenvolupament.

Cal destacar l’increment de la capacitació de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental (o altres factors d’exclusió), que hi han participat, millorat les seves competències en manteniment forestal, medi ambient i prevenció de riscos laborals i d’incendi.

Coincidint amb la obertura del centre de interpretació de la Vall del Glorieta, el Mirador del Molí (MiMo) per part de l’Ajuntament d’Alcover i depenent del Museu d’Alcover, amb la participació d’altres entitats, han sorgit moltes visites tècniques i projectes de participació. L’exemple més clar és la senyalització del recorregut pedagògic “Cuidem el bosc, el bosc ens cuida”. I que aprofita la zona renaturalitzada en el recorregut i instal·la un recorregut sensorial en l’espai treballat. En el seu tram final aquest recorregut passa per l’Aula Natura. El que suposa una visibilització de la feina realitzada que habitualment no tenim i un reconeixement i orgull per les persones que han realitzant les accions.

També s’ha pogut comptar amb el suport de voluntariat expert en la natura i coneixedor de la Vall i la seva fauna, així com d’entitats de preservació del patrimoni i de canvi del model turístic a un de més respectuós amb la natura, que contribueix al benestar de les persones.

Amb el suport de: