“Vols?” Dia Internacional del Voluntariat

Cada 5 de desembre celebrem el Dia Internacional del Voluntariat, i donem les gràcies a totes i tots els que ens ajuden, amb el seu temps i compromís, a tirar endavant les activitats de la Fundació.

La Fundació Ginac promou el voluntariat per donar suport a les persones amb discapacitat de l’Alt Camp, a través del programa Vols? Sentir el Voluntariat. 12 persones col·laboren actualment de forma voluntària amb l’entitat, amb activitats de lectura, maquillatge, cuina i acompanyament a activitats al municipi de Valls. La Fundació Ginac de Valls, entitat social dedicada a les persones amb diversitat funcional i/o dificultats derivades de la salut mental, gent gran i les seves famílies i persones en risc d’exclusió social. L’entitat també compta i promou el voluntariat corporatiu, convidant a les empreses a incloure la diversitat i la integració com a part de la Responsabilitat Social Corporativa a través del seu voluntariat, implantant models de gestió ètics i de foment del desenvolupament sostenible.

La missió de la Fundació Ginac és aconseguir la felicitat de les persones, mitjançant un enfoc de Planificació Centrada en la Persona, amb una programació d’activitats en funció dels seus interessos personals. Per dur a terme aquesta programació, les persones ateses indiquen quines activitats els agradaria practicar o posar en marxa.
Per atendre aquest enfoc a la persona i donar resposta a totes les demandes individuals, la Fundació requereix recursos addicionals com el voluntariat.

Un exemple és el “BON DIA”, un projecte amb el que persones voluntàries dediquen una hora un matí a la setmana a trucar persones grans que viuen soles i parlar de com estan. O l’acompanyament a una parella que vol festejar sense la família, però els cal un suport fer fer-ho amb seguretat per les seves dificultats de mobilitat.
Dins dels interessos encara no satisfets, pendent de noves persones voluntàries que els activin, hi ha tallers de fusteria, ceràmica o percussió, acompanyament per veure partits de futbol, entre d’altres.

Carles Mascarell, responsable de voluntariat a la Fundació Ginac, comenta que “una de les propostes més interessants és que les persones amb discapacitat del centre puguin realitzar activitats de voluntariat a la comunitat, és a dir que no només reben voluntariat si no que s’activen en activitats que beneficien a la comunitat”. Mascarell puntualitza que “formar part del Voluntariat implica responsabilitat personal, i per tant, una continuïtat en el projecte. Cal ser realista i analitzar la pròpia situació per concretar fins on es pot o es vol donar, comprometre’s, i actuar en conseqüència.”

La Maria Recasens Vilalta és voluntària de la Fundació: “Fer de voluntària i dir “Bon Dia” als pares d’edat avançada de les persones m’apropa molt a la gent i a la Fundació, i veig el gran treball que hi fan. M’aporta més del que hi faig i surto plena d’esperança.”

La Nati Cuesta Ramos també fa de voluntària al programa Bon dia: “fer les trucades del Bon Dia a la gent gran per a mi és una activitat molt gratificant i m’estimula molt. Necessito fer-la.”

L’objectiu del projecte Vols? Sentir el Voluntariat és precisament oferir oportunitats d’enriquiment mutu entre el voluntariat i la persona, a partir de 5 programes on les persones interessades poden activar-se amb compromís:
Vols? Aportar Coneixements, on es produeixen interrelacions mitjançant un intercanvi d’experiències i/o coneixements (activitats lúdiques, culturals, esportives,…).
Vols? Quedar, on el voluntariat dona suport al desenvolupament individual, promovent la participació en la vida comunitària.
Vols? Acompanyar, on el voluntariat ofereix un suport personalitzat, per continuar gaudint d’autonomia, mitjançant l’acompanyament en diferents vessants de la vida, salut, en el desig d’adquirir coneixements individualitzats, entre altres.
Vols? Conviure, on famílies voluntàries ofereixen possibilitat de convivència dins el seu nucli familiar, compartint experiències quotidianes.
Vols? Col·laborar en família, on els propis familiars o tutors de les persones ateses a la Fundació s’activen en acció voluntària per tal compartir dinàmiques de vida, posant-les en comú amb els seus familiars i altres persones del servei.

Més informació i contacte sobre el voluntariat a la Fundació Ginac, situada al carrer Manyans s/n del Polígon Industrial de Valls:
voluntariat@fundacioginac.org
Telèfon 977 613 337